Sunatoarea si proprietatile sale curative

Sunatoarea este o planta erbacee foarte răspândită la noi in tara si folosita inca din antichitate.
Grecii din antichitate o foloseau la curatarea rănilor, impotriva febrei si a arsurilor usoare, pe cand egiptenii o foloseau in tratarea afectiunilor cardiovasculare si biliare. Strămosii nostri foloseau sunatoarea si pentru proprietatile sale afrodisiace. In zilele noastre sunatoarea este folosita ca remediu rapid si eficient in fitoterapie si nu numai. Datorită compozitie sale in care se regăsesc peste 15 compusi activi precum: uleiuri volatile, saponine, colina, acid valerianic, acid cafeic, acid clorogenic, taninuri, flavonoide, hiperina, hipericina, fitocide, betacaroten, etc. Toti acesti compusi care se regăsesc în sunatoare ajuta organismul in lupta împotriva afectiunilor, fiind de folos in tratarea multor probleme de sănătate. Studiile efectuate asupra plantei au demonstrat ca acesta are de asemenea proprietăți antibacteriene si antivirale. Hemoroizii, viermii intestinali si problemele digestiei pot fi tratate cu succes cu ajutorul plantei, datorita substantelor amare care se regăsesc în acesta. Este un antidepresiv eficace, studiile dovedind acest lucru. Dr. Cynthia Mulrow declara ca sunatoarea este un remediu excelent in tratarea depresiei fara riscul aparitiei reactiilor adverse.

Datorită efectelor astringente, antiinflamatoare, antiseptice, sunatoarea este recomandată suferinzilor de hepatită acută, hepatită cronica, ciroza. Tratamentul se efectuează pe parcursul a trei saptamani, bolnavul utilizând tinctura de sunatoarea si infuzie de trei ori pe zi. Racelile puternice, tusea, astmul bronsic pot fi tratate cu ajutorul plantei de sunatoarea. Se recomanda cura cu infuzie din planta de 2-3 ori pe zi. De asemenea, inflamatiile gâtului si ganglionilor, aftele, pot fi tratate cu infuzie de sunatoare. Se poate face gargare sau se poate consuma ca atare. Beneficiile aduse de catre sunatoarea asupra organismului sunt numeroase.
Cercetătorii au întreprins nenumarate teste asupra ei, demonstrând ca este un remediu eficace oferit de natura. Pe langa faptul ca o avem la dispozitie in lunile calde, planta se gaseste si in forma de capsule si tinctura la magazinele de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *