INFLUENTA FRIGULUI ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

Aproape fiecare mama spune: “poarta o jacheta sau vei răci!” Este correct sfatul? Până în prezent, cercetătorii care studiază această întrebare cred că expunerea normală la frig moderat nu crește susceptibilitatea la infecție. Cei mai mulți experți sunt de parere că motivul pentru care iarna este “sezonul racelii si gripei” nu este ca oamenilor le este frig, ci pentru faptul că ei petrec mai mult timp în interior, în contact mai apropiat cu alte persoane care le pot transmite germenii lor.
Dar, cercetatorii raman interesati de această întrebare pe diferite categorii ale populației. Unele experimente cu soareci sugereaza ca expunerea la rece ar putea reduce capacitatea de a face față unei infecții. Dar este valabil si pentru oameni ? Oamenii de stiinta au tinut oameni în apă rece, iar pe altii i-au lasat “in costumul lui Adam” la temperaturi . Au studiat oameni care au trăit în Antarctica și pe cei care au fost in expediții în Canadian Rockies. Rezultatele au fost mixte.
De exemplu, cercetatorii au descoperit o crestere a infectiilor respiratorii superioare la schiori angajati in competitii de cross care se antreneaza in mod excesiv in frig, dar dacă aceste infectii sunt cauzate de frig sau alti factori, cum ar fi exercitii intense sau uscăciunea a aerului, raman intrebari cu raspuns necunoscut.
Au descoperit ca expunerea la frig determina creșterea nivelului unor citokine, proteine ​​și hormoni care actioneaza ca mesageri in sistemul imunitar, dar cum acest lucru afecteaza sanatatea nu este clar.
Un grup de cercetatori canadieni, care au realizat sute de studii medicale pe această temă și a efectuat propriile sale idei de cercetare, au ajuns la concluzia că nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la expunerea la frig moderat – frigul nu are nici un efect negativ asupra sistemului imunitar uman.
Ar trebui să vă imbroboditi atunci când este frig afara? Răspunsul este “da” daca esti comod sau dacă ai de gând petreci în aer liber o perioadă mai lungă de timp pentru a evita probleme precum degerăturile și hipotermia. Dar nu vă faceți griji cu privire la imunitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *