EXERCIȚIUl FIZIC: BUN SAU RĂU PENTRU IMUNITATE?

Exercitiile regulate reprezinta unul dintre pilonii unei viati sanatose. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale, și protejează împotriva unei varietati de boli. Dar oare sportul ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos? La fel ca o dieta sanatoasa, exercitii fizice pot contribui la o stare generala de sanatate buna si, prin urmare, la un sistem imunitar sanatos. Acesta poate contribui chiar mai direct, prin promovarea circulației bune, fapt ce permite celulelor și substanțelor componente ale sistemului imunitar sa se deplaseze liber prin corps si sa isi faca treaba în mod eficient.
Unii oameni de știință încearcă să facă pasul următor pentru a stabili dacă efectuarea exercitiilor fizice influenteaza în mod direct raspunsul unei persoane la infectii. De exemplu, unii cercetători vor sa observe daca perioadele mari de exercitiu intens pot provoca sportivilor imbolnaviri mai dese sau daca afectează într-un fel funcția lor imunitar. Pentru a face acest tip de cercetare, oamenii de stiinta le cer sportivilor sa sa antreneze intr-un mod intensive. Acestia testeaza sângele și urina înainte și după exercitarea pentru a detecta orice modificări ale componentelor sistemului imunitar, cum ar fi citokinele, globulele albe, și anumiti anticorpi.
În timp ce unele modificări au fost înregistrate, imunologii încă nu știu ce înseamnă aceste schimbări în ceea ce privește răspunsul imunitar uman. Nimeni nu știe încă, de exemplu, dacă o creștere a citokine este de ajutor sau daca are un efect real asupra raspunsului imun. În mod similar, nimeni nu știe dacă o creștere generală a numărului de celule albe este un lucru bun sau un lucru rau.
Dar acesti subiecti sunt atleti de elita ce fac efort fizic intens in mod constant. Oare exercitiile moderate sunt benefice pentru persoanele ce fac efort la un nivel mediu? Nu-l ajuta la mentinerea sistemului imunitar sanatos? Pentru moment, chiar dacă nu a fost stabilită o legătură benefică direct. Este rezonabil să se ia în considerare faptul ca exercitiul fizic executat regulat si la o intensitate moderată este o săgeată benefică în tolba de viață sănătoasa, un potential mijloc important pentru menținerea sistemului imunitar sanatos, împreună cu starea generala de sanatate a corpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *